Guide: 10 råd til økonomien som ung

Som ung står du over for mange nye ting: Uddannelse, kærlighed og nyt arbejde er blandt de største udfordringer. En stor udfordring for de fleste er det også pludselig at skulle styre en økonomi – det har far og mor jo altid gjort, så hvordan gør man nu det?

For dig, der er ung, og har brug for et skub på vejen til en sund økonomi, kan det derfor være brugbart med denne lille guide, der giver dig 10 gode råd.

1. Læg et budget

Det absolut vigtigste, når du flytter hjemmefra og selv skal til at stå for de økonomiske dispositioner, er, at du lægger et budget. Et budget er en slags planlægning, hvori du beskriver eller visualiserer, hvor mange udgifter du har, og hvor stor indkomst du har. Det, du gør, er, at lægge alle de årlige udgifter sammen og dividerer dem på 12. På den måde ved du, hvad du har af udgifter hver måned. På den måde ved du, at du har råd til også at betale licens, forsikringer og a-kasse når disse opkrævninger kommer. Når du kender dine månedlige udgifter, ved du også hvor mange penge du har til rådighed.

2. Spar penge op

Dette har sikkert hørt 100 gange før. Men det er altså noget, der virker. For hvad gør du, når din computer crasher eller en ekstra varmeregning dumper ind ad døren? Det er her, at din opsparing skal agere redningsplanke. Ja ja, det er ikke sikkert du nogensinde får brug for den opsparing af nød, men så kan du altid bruge den på en rejse eller ekstra julegaver.

3. Lad nu vær at tro, du er millionær

Det lyder måske hårdt: Men når du lige er flyttet hjemmefra, er på SU og lige skal finde dig til rette i en ny hverdag, så er der altså bare ikke penge til alt. Så lad nu vær at tro, at du er millionær. Det er du ikke, og det er heller ikke meningen, du skal være det – endnu i hvert fald. Så tænk på, om din Mac fra 2011 ikke er fin nok, så længe den virker, og om du ikke godt kan nøjes med en ferie derhjemme bare i år. Du skal nok nå det hele.

4. Skær ned på antal af indkøb

Du skal højst sandsynligt først nu til at lære at købe ind. Og her kan der være meget at hente. Alle undersøgelser og logik viser, at jo flere gange på en uge, du køber ind, jo flere penge bruger du. Det skyldes mængden af impulsindkøb. Derfor: Se om du kan holde dit indkøb til 1-2 gange om ugen. Lav en madplan og hold dig til den.

5. Vær ligeglad med hvad andre tænker

Dette kan ses i forlængelse af råd 3 og 4. Vær nu ligeglad med, hvad dine kammerater tænker. Nej, det kan godt være, at du igen denne fredag skal have rugbrød med leverpostej mens dine venner er i byen. Og ja, det kan godt være, at de selvsamme venner lige har anskaffet sig den nyeste iPhone. Og det er også meget fedt. Fedt er det også ikke at skylde penge på SU-lån eller andre hurtige lån, når man er færdig med studiet.

6. Udnyt ungdomsrabatter

Dette er jo egentligt simpelt nok: Udnyt de rabatter, du har gennem studiet, fodboldklubben eller dit arbejde. 100 kr. her og 100 kr. der. Det er også penge.

7. Hæv kontanter

Nu skal det jo ikke blive for helligt. For selvfølgelig skal du også en tur i byen en gang i mellem. Det skal vi alle, og det er der ikke noget galt med. Men det man kan gøre er, at i stedet for at tro, man er millionær med dankortet, så hæv det beløb, du har råd til inden du tager i byen. På den måde ved du, at du kun bruger de penge, du har råd til.

8. Køb aktier

Det lyder måske mærkeligt, at vi opfordrer dig til at købe noget så diffust som aktier, nu når vi har fortalt dig, at du ikke skal bruge penge på dumme ting.

Vi anbefaler dog, at du investerer 500- 1.000 kroner. Det er sådan set ikke, fordi vi tror du kan blive rig på investeringen – tværtimod.

Ved at købe aktier for et lille beløb får du nemlig en indsigt i virkeligheden. Den er nemlig sådan, at du ikke bare kan lave nogle lette penge, men at disse penge meget, meget hurtigt kan forsvinde – præcis ligesom med aktier.

9. Pas på med kassekredit

En kassekredit kan være farlig. For det er et lån, du ikke bliver ramt af med det samme, men hvor du betaler omkostninger hvert kvartal i stedet. Så på den måde kan det føles som det bare er penge, man kan bruge uden konsekvenser. Men konsekvenser er der, og det er omkostninger hver 3. måned lige indtil din kredit er i 0 igen.

10. Bare vær fornuftig

Ovenstående råd er ganske rigtigt sat lidt på spidsen. Vigtigst af alt er det, at du er fornuftig. Hvis du ikke har råd til tingene, så er der nok en mening med det. Og det er der ikke noget mærkeligt i.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *