Flere danskere flytter væk fra storbyerne

Man kan ikke længere sige folk flokkes om at flytte til storbyerne. I følge en ny undersøgelse stiger antallet af personer ikke på grund af tilflyttere, men derimod indvandring og familieforøgelse i de to storbyer, København og Århus.

København og Aarhus frastøder nu lige så mange familier, som de tiltrækker af unge, der skal studere. Flyttemønstrene har ændret sig, og det store træk til storbyerne er forbi, udtaler fremtidsforskeren Jesper Bo jensen, som forsker i danskernes boligforhold og flyttemønstre.

En stor del af de nuværende tilflyttere er unge studerende, der er kommet ind på deres drømmestudie i en af de to storbyer. Men disse tal er også faldende på grund af besparelser på universiteterne, der bliver nødsaget til at sænke antallet af studerende på deres uddannelser efter den nye finanslov.

Antallet af tilflyttere er på sit laveste siden 2008. Forrige år flyttede der netto 764 danskere til København og 448 til Århus. Tendensen har været faldende over de seneste år, og det ser den ud til at blive ved med. Det skyldes formentlig antallet af personer, der før finanskrisen investerede i en dyr lejlighed, og ikke har ville sælge på grund af udsigten til et stort tab. Det bakkes op af det danske erhvervsmagasin Bedrebusiness.dk.

Vi har set et større ønske fra flere lejlighedsejere i Købehavn, der gerne vil fraflytte til en af de nærliggende byer eller landet. De har følt sig bundet til deres lejligheder, fordi mange af lejlighedsejerne har købt for dyrt. De er nu blevet belønnet ved at holde på deres lejligheder, og i flere tilfælde får de en fortjeneste på salget, udtaler BedreBusiness.

Sidste år havde Århus og København en nettotilflytning på omkring 0. Det skyldes den stigende fraflytning, som kun bliver modvirket af de unge tilflyttere i august måned, der få uger forinden er kommet ind på sit studie. En stor del af de studerende flytter ofte væk igen, når de er blevet færdig med deres uddannelse, fordi de gerne vil tilbage til familien eller får jobmuligheder. De resterende bliver boende, men tendensen viser en fraflytning af unge familier, når de får deres første barn.

Hus og have vinder frem

Når de unge familier får deres første barn, vil de stadig være tæt på den pulserende by, som de selv har boet i gennem de seneste år af deres liv. Det er en stor gevinst for omegnskommunerne, der nyder godt af de mange unge tilflyttere. Det unge forældrepar vil gerne have græs under fødderne, men beholder ofte deres job inde i byen. Det er en god kombination for omegnskommunerne, der i denne tid lever af deres skatteborgere.

De nærliggende kommuner nyder godt af tilflytterne fra København, fordi de har et forholdsvis sikkert job og ikke har brug for kommunale ydelser. Det er også med til at holde huspriserne i de omkringliggende kommuner oppe. København er et godt eksempel på værdien af mange tilflyttere med stabil indtægt, siger det danske erhvervsmagasin BusinessExellence.

De unge tilflyttere sætter stor pris på deres nye have. I følge boligmagasinet Bedre-Bolig.dk, er interessen for hus og have steget over de seneste år.

Flere flytter ud til provinsbyerne, og det skaber et informations behov for førstegangskøberne, der ikke kender til det at have have. Vi har oplevet en stigning af besøg på vores side, og dertilhørende spørgsmål angående have og bolig, udtaler Jesper Hansen

Et mindre antal flytter længere ud end kun til provinsbyerne, Interessen for at bo på landet er også steget over de seneste år, det er primært ønsket om mere plads og ro. Det er for det meste ældre mennesker, der i gennem hele deres liv, har boet i storbyen og gerne vil nyde livet efter deres pension.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *