Hvad skal du servere: Særlig mad til tre festlige danske begivenheder 2020
“Semla” (CC BY-SA 2.0) af pernillarydmark
Fastelavn, fodboldaften og påskefrokost er tre forskellige, men typisk danske begivenheder. Vi kommer her med nogle anderledes bud på, hvad du skal servere i disse anledninger.
Foråret melder snart sin ankomst og Fastelavn, som traditionelt ligger i slutningen af februar, skyder på festligste vis forårs- og sommerfesterne i gang. I april måned ligger Påsken og i juni måned deltager Danmark i EM, som denne gang afholdes på usædvanlig maner i 12 forskellige lande. Så der er masser af underholdning at se frem til, og med til underholdning hører også lækkert mad. Men hvordan arrangerer man noget lækkert og anderledes at spise til disse tre danske festligheder?
Fastelavn
Til Fastelavn hører Fastelavnbollen, men her kan man sagtens være kreativ og lave andet end den klassiske cremebolle med flormelis. En af de ting, som spicer den op, er at lave en mokkacreme af æg, mælk, sukker, majsstivelse, smør, vanilje, mørk chokolade og nescafé- pulver. Man giver på den måde Fastelavnsbollen en mere ”voksen” karakter. Men Fastelavnsbollen er ikke den eneste madvare, som man historisk set har spist til Fastelavn. Faktisk kaldes Fastelavnssøndag for ”Flæskesøndag”, fordi man i dagene op til fasten skulle spise masser af fed mad, hvis man ikke ville have ondt i ryggen i det kommende år. Derfor er Fastelavn en god anledning til at servere fx kødbaserede tapas og samtidig lære dine gæster lidt historie, de sikkert ikke kendte.
Påsken
Klassisk dansk påskemad består ofte af smørrebrød, pålæg og snaps. Men nogle gange kan det måske give et ekstra pift, hvis nogle af de klassiske retter skiftes ud med noget anderledes. Det behøver ikke være radikale ændringer, men blot være en ny måde at lave maden eller servere den på. I stedet for den traditionelle rejemad kan du servere bagte jomfruhummere, og du kan lave lun leverpostej med stegte æbler og nødder samt bacon i stedet for champignonerne. Til slut kan du skifte ost og kiks ud med en anderledes dessert, hvor creme fraiche, fløde, æggehvider, gedefriskost og akaciehonning blandes sammen og pyntes med rosmarinkaviar, der laves af rosmarin, citronmelisse, husblas og rapsolie.
“Iceland vs Denmark 4.6.2011” (CC BY-SA 2.0) af Helgi Halldórsson/Freddi
EM 2020
Det er i 2020 blevet tid til fodbold-EM, som afholdes hvert fjerde år, og denne gang spilles nogle af kampene oven i købet i Danmark. Og med spillere som Simon Kjær, Thomas Delaney og Kasper Schmeichel, der slår deres folder i nogle af Europas største klubber, kan man håbe på, at Danmark kan gentage succesen fra 1992.
Bookmakere som bet365 tilbyder odds på store ligaer som Premier League odds men også spil på EM. Her er det dog ikke Danmark der er favorit men derimod er det nemlig den store fodboldnation England som spåes til at vinde EM med med odds 5.00. Men vi kender jo alle historien og Danmark var jo heller ikke favorit i 1992. Så der er lagt op til spænding men hvad skal man servere?
I stedet for traditionel fodboldmad som pizza, hotdogs og burgere kan man i stedet servere tapas, som kan lave i alle afskygninger. Fisk, skaldyr, kød og vegetar- tapas kan laves i alle udgaver, man kan lave et tema over fx det land, der spilles i, og man kan lave dem i både sunde og kalorielette udgaver.
Man kan derfor ser frem til en masse spændende dage med lækkert og utraditionelt mad. Det handler bare om at være kreativ.